Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zakladatel Karate

29. 1. 2018

 Nijukun 

 1) Karatedó wa rei-ni, rei-ni owaru koto-o. Karate začíná úklonou a končí úklonou.

2) Karate-ni sente nashi. V karate se nedělá první pohyb.

3) Karate wa gi-no tasuke. Karate je pomocníkem spravedlnosti.

4) Mazu jiko-o-shire, shikohite tao-wa. Poznej nejprve sám sebe, teprve potom toho druhého.

5) Gijutsu yooi shinjutsu. Duch je důležitější než technika.

6) Kokoro-wa hanatan koko-oyosu. Je nezbytné udržet si svobodnou mysl.

7) Wazawai-wa getai-ni  shozu. Neštěstí se stává vždy z nepozornosti.

8) Dojo-nomino karate-to omou na. Karate se neodehrává jenom v dojo.

9) Karate-no shutyo-wa issho de-aru. Cvičit karate znamená pracovat celý dlouhý život.

10) Arai-yuru mono-o karate-wa seyo, soko-ni myo mi-ari. Stav se ke svým problémům s duchem karate.

11) Karate-wa yu-no-gotoshi taezu netsudo-o ataezaraba moto-no mizu kaeru. Opravdové karate je jako horká voda, která chladne, když ji stále neohříváš .

12) Katsu kantae-wa motsu namakenu kagae-wa hitsuyo. Nemysli na výhru, ale přemýšlej o tom, jak neprohraješ.

13) Tekki-no yotte tenka seyo. Změň svou obranu podle nepřítele.

14) Tattaka-wa keyo-jitsu-no soju ikan-ni ari. Tajemství boje spočívá v umění řídit ho.

15) Hito-no-teashi-o ken to omou. Představuj si svou ruku a nohu jako meče.

16) Danshi mon-o izubera hyzkuman-no tekki ari. Když opustíš místo, kde jsi doma, děláš si četné nepřátele, takové jednání ti přináší mrzutosti.

17) Kamae-wa shoshishaha-ni ato-wa shizentai. Začátečníci musí zvládnou nízké postoje, přirozená pozice těla je pro pokročilé.

18) Kata-wa tadashiku jissen-wa bezsu mono. Snaž se dosáhnout perfektní kata, skutečný zápas je něco jiného.

19) Chikara-no kyojaku karada-no shinsiku waza-no kankyo-o wasaruna. Dbej na správné použití tvrdé a měkké síly, napětí a uvolnění těla, pomalé a rychlé techniky.

20) Tsyo sune-ni shinen kufu syo. Vždy se snaž studovat a to co se naučíš, vyjádři ještě lépe.   
 
Takto sepsal Nijukun ( dvacet poučení ) O-SENSEI GICHIN FUNAKOSHI 

“REIGI SAHO“

“Karatedó začíná zdvořilostí a zdvořilostí také končí.“ Od mistra T. OKAZAKI. 
 
Způsoby v Dojo, nebo Reigi Saho, jsou velmi důležité, proto cítím potřebu krok za krokem vysvětlit jak se správně chovat během tréninku karatedó. Budu komentovat principy etikety během cvičení.    Vždy stůjte obličejem k učitelovi, když mluví a vysvětluje. I když mluví zrovna k někomu jinému, zastavte jakoukoliv činnost, postavte se do Shizen-tai obličejem k němu. Za mých časů nám naši učitelé většinou nedávali žádná technická vysvětlení, takže když povídali, vždy jsme se zastavili a snažili se poslouchat tak z blízka jak jen to bylo možné. Dnes by to mělo být stejné. Ukažte zdvořilost učitelovi a stůjte tváří přímo k němu. Když učitel dává povel řekněte Oss.. nebo Hai ( ano ).  Nikdy nemluvte během tréninku. Jestli máte otázku, počkejte na přestávku nebo na konec hodiny a poté požádejte staršího cvičence nebo učitele. Ukloňte se před otázkou a ukloňte se a poděkujte, když dostanete odpověď.  Při tréninku karatedó nepředbíhejte počítání. Uvědomte si, že součástí cvičení je považovat počítání za soupeře a reagujte se správným načasováním. Jestliže se pohnete příliš brzy, jste „ mrtev“, protože jste se pohnuly brzy a soupeř vás zasáhl.  Vždy se snažte cvičit co nejlépe. Reigi Saho během kumite je velmi jednoduché, ale často vidím špatné způsoby. Když například proti sobě bojují dva černé pásy, oba se snaží být velmi tvrdí. Když tito stejní karatekové bojují s nižšími pásy, stanou se laxní a pohybují se pomalu. To je špatné. Nehleďte na to, kdo je proti vám, vždy se snažte být co nejlepší. Kdokoliv na ulici se zbraní vás může zranit a karate nás učí se ubránit kdykoliv, ne jen když se cítíme dobře. Dokonce během soupeřova útoku musíme stále myslet, jak  soupeře zasáhnout úderem nebo kopem..  Někdy může učitel říci černým pásům, aby pomohli nižším stupňům a dělali pomalé pohyby. Jen v tomto případě se nemusíme pohybovat rychle. Jinak se vždy musíme snažit být co nejlepší, jinak to není etické. Pamatujte, že nesmíte kontaktovat soupeře. Když delší dobu procvičujete dobrou kontrolu, pak nemáte žádné problémy.  Seiza na konci cvičební hodiny může trvat jen deset sekund či deset nádechů. Dýchejte nosem a nehte vzduch vstoupit do břicha. Vydechujte pomalu ústy. Tento způsob dýchání se nazývá fukushiku-kokyu, neboli břišní dýchání. Nádech a výdech tímto způsobem uvolňuje tělo a po deseti opakováních se vaše mysl pěkně vyčistí.   Když opakujete Dojo Kun, zkuste silně vyslovovat každé slovo jasně a myslet na to, jak tyto principy aplikovat ve svém denním životě. Když se ukláníte učitelovi, řekněte Domo-arigato-gosai-masita sensei. Toto je nejzdvořilejší způsob poděkování instruktorovi za cvičení.  Všechny správné způsoby a etiketa, kterou se učíte na tréninku karatedó by také měly být používány mimo Dojo. Někdy je to mnohem těžší než kopat a tlouct, ale je to ta jediná cesta, chceme-li žít náš život v souladu se správným duchem karatedó.   

Způsoby v Dojo, nebo Reigi Saho, jsou velmi důležité, jak se správně chovat během tréninku karatedó. 
Principy etikety během cvičení.   

Vždy stůjte obličejem k učitelovi, když mluví a vysvětluje. I když mluví zrovna k někomu jinému, zastavte jakoukoliv činnost, postavte se do Shizen-tai obličejem k němu. Ukažte zdvořilost učitelovi a stůjte tváří přímo k němu. 
Když učitel dává povel řekněte Oss.. nebo Hai ( ano ).  
Nikdy nemluvte během tréninku.
 Jestli máte otázku, počkejte na přestávku nebo na konec hodiny a poté požádejte staršího cvičence nebo učitele. 
Ukloňte se před otázkou a ukloňte se a poděkujte, když dostanete odpověď.  
Při tréninku karatedó nepředbíhejte počítání. Uvědomte si, že součástí cvičení je považovat počítání za soupeře a reagujte se správným načasováním. Jestliže se pohnete příliš brzy, jste „ mrtev“, protože jste se pohnuli brzy a soupeř vás zasáhl.  
Vždy se snažte cvičit co nejlépe. 
Reigi Saho během kumite je velmi jednoduché, ale často vidím špatné způsoby. Když například proti sobě bojují dva černé pásy, oba se snaží být velmi tvrdí. Když tito stejní karatekové bojují s nižšími pásy, stanou se laxní a pohybují se pomalu. To je špatné. Nehleďte na to, kdo je proti vám, vždy se snažte být co nejlepší. Kdokoliv na ulici se zbraní vás může zranit a karate nás učí se ubránit kdykoliv, ne jen když se cítíme dobře. Dokonce během soupeřova útoku musíme stále myslet, jak  soupeře zasáhnout úderem nebo kopem..  Někdy může učitel říci černým pásům, aby pomohli nižším stupňům a dělali pomalé pohyby. Jen v tomto případě se nemusíme pohybovat rychle. Jinak se vždy musíme snažit být co nejlepší, jinak to není etické. Pamatujte, že nesmíte kontaktovat soupeře. Když delší dobu procvičujete dobrou kontrolu, pak nemáte žádné problémy.  
Seiza na konci cvičební hodiny může trvat jen deset sekund či deset nádechů. Dýchejte nosem a nehte vzduch vstoupit do břicha. Vydechujte pomalu ústy. Tento způsob dýchání se nazývá fukushiku-kokyu, neboli břišní dýchání. Nádech a výdech tímto způsobem uvolňuje tělo a po deseti opakováních se vaše mysl pěkně vyčistí.  Když opakujete Dojo Kun, zkuste silně vyslovovat každé slovo jasně a myslet na to, jak tyto principy aplikovat ve svém denním životě. 
Když se ukláníte učitelovi, řekněte Domo-arigato-gosai-masita sensei. Toto je nejzdvořilejší způsob poděkování instruktorovi za cvičení.  Všechny správné způsoby a etiketa, kterou se učíte na tréninku karatedó by také měly být používány mimo Dojo. Někdy je to mnohem těžší než kopat a tlouct, ale je to ta jediná cesta, chceme-li žít náš život v souladu se správným duchem karatedó.   

Šihan (Shihan): Mistr 
Sensei (Sensei): Učitel 
Sempai (Sempai): Pokročilejší cvičenec 
Kohai (Kohai): Mladší cvičenec, začátečník 

ČERNÝ PÁS 


K čemu je to tedy celé dobré? Nějaká pozitiva se nakonec stejně dají najít a to největší z nich je zodpovědnost. Pokud si jednoho krásného dne kolem pasu uvážete černý pás, musíte pochopit, že je to kromě pocty i břemeno. Už nebude možné přijít na trénink, říct že jste dnes unavení a cvičit napůl. Kouká na vás celé dódžó a vaši kóhaiové k vám vzhlíží s respektem, chtějí se vám vyrovnat a jejich motivací do tréninku může být i vaše porážka. Člověk s danem se tedy podle toho musí chovat, musí být vždy připraven dokázat, že černý pás nemá pro nic za nic a zároveň musí být sto opravit a vysvětlit techniku ostatním. V našem dódžó razím zásadní pravidlo a tedy to, že „černé pásy se nešetří“. Znamená to, že při tréninku s někým, kdo má dan, byste do toho měli dát všechno, pokusit se jej dostat, přemoci atd. Jednoduše šetřit při tréninku někoho s černým pásem by byla ostuda pro něj samotného, ale i pro celé dódžó. Zažil jsem dokonce i vymlouvání se černých pásů z cizího dódžó při otloukacích drilech kotekitae a považuji to za trapnost a ostudu…

S technickým postupem v karate by tedy měla být spojena zodpovědnost a zároveň i sebevědomí (bez toho ta bojová umění nejdou, opravdu ne). Pokud nejste schopni hlasitého kiai na tréninku, pokud pochybujete, jestli vaše technika funguje, pokud si říkáte, že údery do lapy jsou fajn, ale udeřit člověka se vám příčí, pak máte stále ještě kus cesty před sebou a na zkoušku na první dan bude lepší si ještě počkat. Jakmile jej ale jednou budete mít, již není cesty zpět.

Kdysi jsem se setkal (v ČR) s tím, že si učitelé, dokonce vedoucí celých klubů a dódžó na mezinárodních seminářích sundavají své černé pásy a berou si bílé jako projev skromnosti. Popsal jsem tuto praxi Kató sensei a jeho odpověď mne úplně nepřekvapila když řekl, že je to jenom zahození břemene zodpovědnosti. Pokud by to měl být projev skromnosti, nevidím důvod nenosit bílý pás neustále. Vzít si ale před svými vlastními žáky černý pás a na semináři (kde dotyčného spousta lidí ani nezná) bílý je jenom projev zbabělosti. Ostatní (kteří vás neznají) od takového člověka budou očekávat cvičení na úrovní bílého pásu a budou mu pak lichotit, jak skvělou má s takovým stupněm techniku. Pokud by nastoupil s černým pásem, vystavil by se tak riziku, že ho ostatní účastníci semináře budou poočku hodnotit a možná si řeknou, že na černý pás tedy nic moc.

Na začátku jsem napsal, že by karate společnosti bylo asi lépe bez kjú/dan. Způsobují spoustu nedorozumění, mnohde se stupně i kupují, nebo se dávájí kamarádům atd.